MONUMENTE ISTORICE


Biserica romano-catolică
Calea Sânandreiului, nr. 1


Construită de coloniștii germani, biserica romano-catolică “Sf. Vendelin”, una dintre cele mai vechi biserici șvăbești din Banat, este un monument istoric de interes national. Construcția bisericii a început în data de 15 august 1750, iar piatra de temelie a fost pusă de preotul Martinuzzi din Mercydorf. Lucrările au fost terminate un an mai târziu, fiind urmate, în același an de sfințirea lăcașului de cult. În preajma bisericii a fost construită și școala, care, de atunci, a funcționat neîntrerupt.

În anul 1761 a fost înființat Protopopiatul din Beșenova Nouă, iar părintele Titzer a fost numit protopop. Noul protopopiat era alcătuit din 28 de parohii, cu aproximativ 13.000 de enoriași.

În anul 1764, părintele Titzer a cumpărat prima orgă, realizată de meșterul timișorean Ochsenreiter, la care s-a cântat peste o sută de ani, ulterior, acesteia fiindu-I aduse îmbunătățiri de un alt timișorean Richard Wegenstein. Clopotul bisericii a fost turnat la Graz, iar în 1767, tot prin grija părintelui Titzer, biserica a fost dotată cu ceasul din turn. În 1774, întrucât numărul enoriașilor a crescut semnificativ, s-a încuviințat extinderea și renovarea bisericii, fiind construit, totodată, și un nou turn.

O mare sărbătoarejubiliară a avut loc în comună, în anul 1851, când s-au serbat o sută de ani de la construirea bisericii. Ceremonia a fost oficiată de Ignatz Fabry, episcop de Bosnia, fiind prezente numeroase oficialități. În august 2001s-au sărbătorit 250 de ani de existență a lăcașului de cult, prilej cu care s-au reunit peste 100 de dudeșteni catolici de pretutindeni precum și reprezentanți ai bisericii romano-catolice, în frunte cu Martin Roos, episcopal Diecezei Romano-Catolice de Timișoara.

În prezent, deși numărul catolicilor a scăzut semnificativ, circa 30-40 de credincioși vin la slujbele officiate de preotul Bonaventura DUMEA.